niedziela, 6 listopada 2016

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami

Ciasto jak wieczór listopadowy - ciemne i wilgotne. Poza tym ciasto jest delikatne i nie za słodkie. Oblane gorzką czekoladą, ze świeżymi jeszcze mokrymi orzechami włoskimi i dużą ilością jabłek nasączonych rumem. 


Ciasto kakaowe


składniki:
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
3/4 szklanki brązowego cukru nierafinowanego
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 średnie jabłka
2 łyżki rumu (można pominąć)

polewa: 
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany 30%
  • jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, zalać rumem i odstawić na 15-20 minut,
  • połączyć suche składniki; mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao, wymieszać,
  • utrzeć jajka z cukrem, dodać jabłka i orzechy, następnie dodać suche składniki i roztopione masło, całość wymieszać,
  • gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec przez 50-60 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. 
  • przygotować polewę – czekoladę rozpuścić ze śmietaną w misce umieszczonej  na parze. Po całkowitym wystudzeniu ciasta, wierzch polać czekoladą i ozdobić połówkami orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz