piątek, 3 marca 2017

Zapiekanka z kalafiorem i kozim serem





Kalafiorowo-groszkowa zapiekanka jest wyrazem nieśmiałej tęsknoty za delikatną zielenią. Małe liście otulające kwiat kalafiora można również dodać do zapiekanki.


Zapiekanka z kalafiorem i kozim serem

składniki:

1 mały kalafior
50 ml oliwy
4 jajka
1 duży jogurt naturalny (ok. 300g)
2 ząbki czosnku
40 g tartego parmezanu
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
200 g koziego twarogu
sól, świeżo zmielony pieprz

wykonanie:
  • kalafior pokroić na kawałki, wymieszać z oliwą, posypać solą i pieprzem. 
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C bez termoobiegu i zapiec na złoty kolor. 
  • w oddzielnym naczyniu wymieszać jajka z jogurtem, dodać zgniecione ząbki czosnku, parmezan, groszek i pokrojony kozi twaróg. Doprawić masę solą i pieprzem. 
  • wyjąć upieczony kalafior, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 stopni C. 
  • wyłożyć masę na upieczony kalafior i wstawić całość ponownie do piekarnika na około 30-40 minut. Podawać gorące.

2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń