wtorek, 20 grudnia 2016

Kutia z czarnego ryżu


Niezwykle piękna odmiana ryżu o lekko słodkawym smaku idealnie nadaje się na kutię. Ziarna nawet po długim gotowaniu zachowują swój fioletowo-czarny kolor i nie rozpadają się zachowując podłużny kształt. Czarny ryż przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie przez około 12 godzin, co bardzo skróci czas gotowania. Jeżeli czarnego ryżu wcześniej nie namoczymy trzeba go będzie gotować około 60 minut. Po namoczeniu, wystarczy 15 minut gotowania.



Kutia z czarnego ryżu

1 szklanka (250 ml) gotowej domowej masy makowej
1 szklanka (250 ml) czarnego ryżu ugotowanego w 2 szklankach wody
kilka suszonych śliwek
płatki migdałowe uprażone na suchej patelni
dodatkowo miód do smaku

  • czarny ryż zalać zimną i odstawić na około 12 godzin,
  • po tym czasie odlać wodę i odsączyć ryż na sicie. Do garna wlać 500 ml wody i zagotować. Do gotującej wody włożyć odsączony ryż. Dodać 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy o neutralnym smaku - raczej nie polecam tutaj oliwy z oliwek. Gotować 15 minut, potem odstawić z ognia i zostawić w garnku pod przykryciem na kolejne 15 minut.  
  • wymieszać ryż z masą makową. Dodać pokrojone śliwki i płatki migdałowe uprażone na suchej patelni. 
  • jeżeli kutia będzie za mało słodka dosłodzić miodem.


1 komentarz:

  1. Nigdy takiej nie jadłam! Zawsze z kaszą pęczak, a ten przepis wygląda niesamowicie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń