czwartek, 14 listopada 2013

Muffiny czekoladowe


Babeczki czekoladowe albo szybkie muffiny z wisienką. Przygotowanie trwa niezwykle krótko. Ciasta nie ucieramy, tylko łączymy łyżką składniki, im krócej mieszamy, tym bardziej puszyste będą muffiny. Jeżeli nie lubicie gorzkiej czekolady, można ją zastąpić mleczną. 


Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśnią

składniki:
na 12 szt. muffinek 

150 g masła stopionego i wystudzonego
2 jajka 
200 ml kefiru
300 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g cukru
100 g gorzkiej czekolady posiekanej w kosteczkę
12 wiśni do dekoracji (mogą być w wiśnie w żelu lub w alkoholu) 


  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu,
  • w jednej misce połączyć wszystkie suche składniki; mąkę, sól, kakao, sodę, proszek, cukier i posiekaną czekoladę, wszystko dobrze wymieszać łyżką,
  • w drugiej misce połączyć mokre składniki; masło, kefir i jajka, wszystko dobrze roztrzepać widelcem,
  • wlać mokre składniki do suchych i wymieszać krótko łyżką do połączenia się składników mokrych i suchych, nie ucierać, ciasto powinno pozostać grudkowate,
  • wyłożyć formę na muffiny papilotkami i nałożyć łyżką mniej więcej jednakowe porcje ciasta, do każdej babeczki wcisnąć na wierzch jedną wiśnię,
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.30 minut. 

1 komentarz:

  1. takiego właśnie przepisu szukałem na urodzinowe muffinki, dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń