poniedziałek, 1 lipca 2013

Pyszne frytki z piekarnika








Pieczone ziemniaki lub frytki z piekarnika - co kto woli. Poniewaz lato nas nie rozpieszcza, zaserwujmy sobie trochę gorąca z piekarnika. Polecam na późny obiad lub wczesną kolację.

1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego 
ulubione przyprawy np. majeranek, chili, sól, suszone pomidory z bazylią, rozmaryn, oregano.

Ziemniaki obieramy, myjemy i wycieramy  z wody. Następnie kroimy jak frytki. Wlewamy trzy łyżki oleju i mieszamy. Posypujemy ulubioną kompozycją przypraw. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopini C na funkcji grzałka góra i dół z termoobiegiem. Naczynie smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.  Pieczemy ok 30 min. do zrumienienia. W trakcie pieczenia można raz przemieszać. Po upieczeniu można jeszcze gorące posypać parmezanem.  


3 komentarze:

  1. Takie frytki są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię i robię... prawie codziennie, takiego mamy bzika na ich punkcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam fryzki to danie wykonuję kiedy nie mam pomysłu na obiad ale jakoś nie za często piekę w piekarniku, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń