Anioły z ciasta chlebowego wg przepisu Agnieszki Kręglickiej z niewielką modyfikacją proporcji składników. Ciasto na anioły należy rozwałkować naprawdę cienko, w trakcie pieczenia ciasto rośnie w górę i rozwarstwia się podobnie jak w faworkach. Anioły wychodzą chrupiące jak krakersy i są przepyszne oraz niezwykle dekoracyjne - mogą stanowić jadalną dekorację świątecznego stołu.
składniki:
na 15 szt. o wysokości ok. 15 cm
300 g mąki pszennej najlepiej typ 650
35 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
sól gruboziarnista do posypania
- mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól i zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą, odstawić na 15 minut, aż drożdże się spienią,
- wymieszać wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia,
- w międzyczasie przygotować szablon z papieru, który ułatwi wycinanie aniołów, ale można je też wycinać bez szablonu, jeżeli macie wprawna rękę,
- piekarnik nagrzać do 220 stopni C bez termoobiegu,
- ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść, żeby je odpowietrzyć. Rozwałkować cienko jak na pierogi i wyciąć anioły. Układać je na blasze do pieczenia, zachowując odstępy, ale niezbyt duże, bo anioły rosną raczej w górę niż na boki,
- po ułożeniu posypać gruboziarnistą solą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut.
śliczne!
OdpowiedzUsuń