Gwiazda betlejemska z drożdżowego ciasta maślanego bardzo łatwego w przygotowaniu. Ciasto to najlepiej smakuje w dniu pieczenia, zwłaszcza na ciepło. Ze względu na rozmiar pieczemy ją na dużej blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Jest to wypiek bardziej wytrawny niż słodki, przypomina w smaku bułki maślane. Gwiazda może być również jadalną ozdobą świątecznego stołu.
Gwiazda betlejemska z ciasta maślanego
składniki:
odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mleka w proszku (ale nie granulowanego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
3/4 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody
1 jajko
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
do posmarowania: 1 żółtko, 1 łyżka mleka
do posypania: 2 łyżki czarnego sezamu
- wymieszać w misce mąkę, mleko, sól, zrobić zagłębienie w mące, wsypać drożdże oraz cukier, zalać wodą odstawić na 15 minut, aż drożdże się spienią,
- dodać jajko i masło, następnie wyrobić gładkie ciasto, można przy pomocy miksera,
- odstawić na ok. 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło,
- wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść ciasto, żeby je odpowietrzyć,
- utoczyć wałek i pokroić go ostrym nożem na 8 części. Z każdej części uformować wałek o długości ok. 20 cm. Jeden wałek zwinąć w ślimak i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, pozostałe wałki ułożyć dokoła, nadając im kształt jak na fotografii poniżej, odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika,
- piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, bez termoobiegu,
- roztrzepać żółtko z łyżką mleka i posmarować gwiazdę, posypać sezamem,
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.15-20 minut, aż wierzch nabierze złotej barwy.
Piekna gwiazdka :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!!
OdpowiedzUsuń