piątek, 20 grudnia 2013

Gwiazda betlejemska


Gwiazda betlejemska z drożdżowego ciasta maślanego bardzo łatwego w przygotowaniu. Ciasto to najlepiej smakuje w dniu pieczenia, zwłaszcza na ciepło. Ze względu na rozmiar pieczemy ją na dużej blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Jest to wypiek bardziej wytrawny niż słodki, przypomina w smaku bułki maślane. Gwiazda może być również jadalną ozdobą świątecznego stołu.

Gwiazda betlejemska z ciasta maślanego

składniki:
odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
3 łyżki mleka w proszku (ale nie granulowanego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
3/4 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody
1 jajko
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego

do posmarowania: 1 żółtko, 1 łyżka mleka
do posypania: 2 łyżki czarnego sezamu 


  • wymieszać w misce mąkę, mleko, sól, zrobić zagłębienie w mące, wsypać drożdże oraz cukier, zalać wodą odstawić na 15 minut, aż drożdże się spienią,
  • dodać jajko i masło, następnie wyrobić gładkie ciasto, można przy pomocy miksera,
  • odstawić na ok. 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło,
  • wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść ciasto, żeby je odpowietrzyć,
  • utoczyć wałek i pokroić go ostrym nożem na 8 części. Z każdej części uformować wałek o długości ok. 20 cm. Jeden wałek zwinąć w ślimak i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, pozostałe wałki ułożyć dokoła, nadając im kształt jak na fotografii poniżej, odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika,

  • piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, bez termoobiegu,
  • roztrzepać żółtko z łyżką mleka i posmarować gwiazdę, posypać sezamem,
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.15-20 minut, aż wierzch nabierze złotej barwy.  



2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.