czwartek, 5 grudnia 2013

Mikołaj nadchodzi...


Pierniki Świętego Mikołaja. Pierniki z tego przepisu nie wymagają leżakowania. nawet jeżeli nie zdążymy ich upiec wcześniej  - można je upiec i w tym samym dniu już jeść. Jeżeli upieczemy je wcześniej bez problemu przechowują się dłużej w metalowym pudełku.


Pierniczki Świętego Mikołaja
z podanych poniżej proporcji wychodzi ok.40 szt. niedużych pierniczków

składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1/4 szklanki mleka
50 g masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika

Miód podgrzać z masłem, mlekiem i przyprawą do piernika i gorącym zalać mąkę. Ostudzić. Dodać resztę składników i wymieszać. Rozwałkować na grubość 0,5-1 cm i wykrawać pierniczki.
Piec 10-15 min w 180 stopniach C.

składniki na lukier:
1 białko jajka
1/2 szklanki cukru pudru 
czerwony barwnik spożywczy, 
cukrowe ozdoby

Ubić białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowe. Nakładać na ostudzone pierniczki pędzelkiem.



1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.