Pierniki Świętego Mikołaja. Pierniki z tego przepisu nie wymagają leżakowania. nawet jeżeli nie zdążymy ich upiec wcześniej - można je upiec i w tym samym dniu już jeść. Jeżeli upieczemy je wcześniej bez problemu przechowują się dłużej w metalowym pudełku.
Pierniczki Świętego Mikołaja
z podanych poniżej proporcji wychodzi ok.40 szt. niedużych pierniczków
składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1/4 szklanki mleka
50 g masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
Miód podgrzać z masłem, mlekiem i przyprawą do piernika i gorącym zalać mąkę. Ostudzić. Dodać resztę składników i wymieszać. Rozwałkować na grubość 0,5-1 cm i wykrawać pierniczki.
Piec 10-15 min w 180 stopniach C.
składniki na lukier:
1 białko jajka
1/2 szklanki cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy,
1 białko jajka
1/2 szklanki cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy,
Mają śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuń