czwartek, 12 grudnia 2013

Najlepszy i najprostszy piernik z figami



Najprostszy piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany polewą czekoladową. Ten piernik nie wymaga leżakowania, można go upiec w dniu podania. Ciasto jest wilgotne i mięsiste. Wierzch piernika można po polaniu czekoladą posypać ulubionymi bakaliami, orzeszkami lub domową skórką pomarańczową.

Piernik z powidłami śliwkowymi w czekoladzie.

składniki:

125 g masła
200 g cukru
2 czubate łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
2 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej Inki
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
3 małe jajka lub 2 duże
250 ml mleka 
300 g mąki tortowej

do przełożenia: 1 słoik powideł śliwkowych

polewa czekoladowa:

100 ml śmietany
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka zbożowej kawy rozpuszczalnej Inki

dodatkowo do dekoracji: figi suszone


  • do rondla włożyć masło, cukier, powidła, miód, kawę, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą,
  • odstawić garnek z ognia na 5 minut, aż masa lekko ostygnie, dodać sodę i mleko - wymieszać. Masa zacznie się pienić po dodaniu sody, ale nie należy się tym przejmować,
  • dodać jajka, jeszcze raz wymieszać i na końcu mąkę. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, żeby w cieście nie było grudek, można to zrobić mikserem, 
  • piekarnik nagrzać do 170 stopni C bez termoobiegu, prostokątną blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut. Ciasto można też upiec w podłużnej formie keksowej, wtedy przedłużamy czas pieczenia do 50 minut,
  • wyjąć ciasto i wystudzić. Przekroić na połowę, posmarować powidłami i złożyć obie połówki, 
  • przygotować polewę: czekoladę, kawę i śmietanę podgrzewać w miseczce na parze, aż do rozpuszczenia się składników. Polać piernik i odstawić do zastygnięcia.

  

1 komentarz: