poniedziałek, 23 grudnia 2013

Anioły z ciasta chlebowego


Anioły z ciasta chlebowego wg przepisu Agnieszki Kręglickiej z niewielką modyfikacją proporcji składników. Ciasto na anioły należy rozwałkować naprawdę cienko, w trakcie pieczenia ciasto rośnie w górę i rozwarstwia się podobnie jak w faworkach. Anioły wychodzą chrupiące jak krakersy i są przepyszne oraz niezwykle dekoracyjne - mogą stanowić jadalną dekorację świątecznego stołu.



Anioły z ciasta chlebowego

składniki:
na 15 szt. o wysokości ok. 15 cm

300 g mąki pszennej najlepiej typ 650
35 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody 
1/4 łyżeczki soli
sól gruboziarnista do posypania


  • mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól i zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą, odstawić na 15 minut, aż drożdże się spienią,
  • wymieszać wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia,
  • w międzyczasie przygotować szablon z papieru, który ułatwi wycinanie aniołów, ale można je też wycinać bez szablonu, jeżeli macie wprawna rękę,
  • piekarnik nagrzać do 220 stopni C bez termoobiegu,
  • ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść, żeby je odpowietrzyć. Rozwałkować cienko jak na pierogi i wyciąć anioły. Układać je na blasze do pieczenia, zachowując odstępy, ale niezbyt duże, bo anioły rosną raczej w górę niż na boki,
  • po ułożeniu posypać gruboziarnistą solą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut. 

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.