sobota, 18 stycznia 2014

Biała babka


Niezwykle prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna, wilgotna babka ucierana. Poniższe proporcje są przewidziane na małą foremkę o średnicy 15-16 cm , jeżeli zamierzamy upiec większą należy podwoić ilość składników. Babkę można upiec również w tortownicy. Zamiast lukru można babkę posypać cukrem pudrem.



Biała babka ucierana
składniki na małą foremkę do babki o średnicy 15 cm:

125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego 

lukier:

1 białko jajka
1/2 szklanki cukru pudru 

  • wszystkie składniki najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły i miały tą samą temperaturę,
  • masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko oraz ekstrakt waniliowy. Jeżeli w trakcie ucierania masła z żółtkami masa się zwarzy, nie należy się tym przejmować i ucierać dalej, nie będzie to miało wpływu na efekt końcowy, po dodaniu mąki masa się ustabilizuje, 
  • białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać,
  • formę na babkę posmarować masłem i posypać cienko bułką tartą, wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu. Piec ok. 40 minut, aż się z wierzchu zrumieni.
  • przygotować lukier: ubić białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyjąć babkę z formy, wystudzić i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.