czwartek, 6 czerwca 2013

Sernik na zimno z galaretką ze Sprite'a




Pyszny sernik na zimno - z galaretką ze Sprite'a, która świetnie podkreśla smak truskawek. Można go przygotować również w wersji na własnoręcznie upieczonym biszkopcie lub kruchym spodzie. 

Sernik truskawkowy na zimno z galaretką ze Sprite'a

spód: 
paczka podłużnych biszkoptów - wykładamy spód tortownicy o średnicy 25-28cm.


masa serowa:
600 g sera na serniki
1 galaretka truskawkowa 
1 łyżeczka żelatyny
300 g truskawek
2 łyżki cukru pudru

Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia i jeszcze gorącą zalewamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy ser i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na spód z biszkoptów, odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce. Zanim masa zastygnie układamy na wierzchu plasterki truskawek, przykleją się do masy i nie wypłyną na wierzch galaretki.

galaretka:
500 ml Sprite'a
2 czubate łyżeczki żelatyny.

Odlewamy ok. 100 ml Sprite'a, wsypujemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się dokładnie rozpuści, następnie łączymy z pozostałą częścią Sprite'a i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch sernika i odstawiamy do dokładnego stężenia w chłodne miejsce lub do lodówki.



2 komentarze:

  1. galaretka ze sprite muszę wypróbować, smakowicie wygląda serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł z tą galaretką, ciasto wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń