poniedziałek, 17 grudnia 2012

Sernik czy piernik ?



„Nie ma łat­wych de­cyz­ji (...) de­cyz­ja to zaw­sze wybór, sza­mota­nina z sa­mym sobą, chirur­gia su­mienia. (...) Wszys­tkiego nie prze­widzisz. Trze­ba wej­rzeć w siebie i odrzu­cić to, na co nie może być zgo­dy. Po­zos­ta­nie niepew­ność. Kiedy coś pos­ta­nowisz, stłumisz ją w sobie, za­piszesz wyłącznie na włas­ny rachu­nek. Osądzą cię po re­zul­ta­tach. Nikt nie zapyta o intencje.” A.Minkowski
Wybór zaw­sze sta­nowi re­zyg­nację z cze­goś na rzecz czegoś innego. Dziś nie musicie wybierać ani rezygnować z niczego. Zróbcie dwa w jednym. Smaki połączone i zespolone w całość śliwkowym akcentem.




Sernik z piernikiem oraz powidłami śliwkowymi i suszoną śliwką

Masa piernikowa:
60 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
50 g gorzkiej  czekolady
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kawy zbożowej Inki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej

Masa serowa:
1 kg sera mielonego na serniki
4 jajka
¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatki:
powidła śliwkowe – 1 słoiczek
4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
¼ puszki mleka skondensowanego
4 kostki czekolady
1 łyżka słodkiej śmietany kremowej
10 śliwek suszonych przekrojonych na połowę

  • Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
  • Masa piernikowa: masło, miód, czekoladę i cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać przyprawę do piernika, kawę, cynamon i wymieszać podgrzewając do połączenia składników.  Zdjąć garnek z ognia, dodać sodę, zimne mleko i wymieszać. Na końcu dodać roztrzepane jajko i mąkę. Dobrze wymieszać łyżką.
  • Masa serowa: ser wymieszać z mlekiem i mąką. Dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Można zmiksować robotem lub dobrze wymieszać łyżką.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Na dno tortownicy wyłożyć połowę masy piernikowej, wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • Powidła śliwkowe wymieszać z sokiem pomarańczowym. Można je podgrzać – będą się lepiej nakładać, ale niekoniecznie.
  • Wyjąć podpieczony spód z piekarnika, posmarować połową powideł, wlać połowę masy serowej i włożyć do piekarnika na 15 minut. Na podpieczoną warstwę sera wyłożyć drugą połowę masy piernikowej. Można rozsmarować równomiernie, ale można też nieregularnie, bo w międzyczasie masa lekko gęstnieje i  gorzej się ją nakłada, niż pierwszą część. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Następnie wyjąć posmarować resztą powideł śliwkowych i wlać drugą część masy serowej. Piec jeszcze ok.20 minut. Jeżeli naprawdę lubicie suszone śliwki, to na każdą warstwę powideł śliwkowych można położyć dodatkowo ok. 5 śliwek pokrojonych na kawałeczki.
  • Do pozostałej w puszce części mleka skondensowanego dodać łyżkę śmietany i czekoladę. Wstawić puszkę do rondelka z wodą i podgrzać do rozpuszczenia składników.
  • Posmarować wierzch ciepłego sernika i udekorować śliwkami suszonymi. Pozostawić do wystygnięcia. 

3 komentarze:

  1. Dwa w jednym - taka opcja jak najbardziej mi odpowiada! Sernik ze świątecznym akcentem w postaci piernika to genialny pomysł, nie tylko świetnie wygląda, ale i z pewnością równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są po prostu genialne! Narobiłaś mi smaka zaraz po Swiętach :)
    Pozdrawiam serdecznie, Edyta

    OdpowiedzUsuń