niedziela, 23 grudnia 2012

Pierniki z piernikowego lasu


Piernik to najstarsze znane ciasto, synonim zdrowia i szczęścia. Występowało już dawno, dawno temu w czasach Jasia, Małgosi i Złej Baby Jagi. Pamięta również wojny krzyżowe, kiedy to rycerze przywozili z dalekich wypraw egzotyczne przyprawy, bez których nie byłoby mowy o piernikach. Od wieków niezmiennie o wyjątkowości piernika stanowią trzy główne składniki: mąka, miód i przyprawy korzenne. Unikatowe połączenie miodu i aromatycznych przypraw tworzy smak na tyle niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym innym.
Pierniczki z poniższego przepisu nie muszą leżakować - nadają  się do natychmiastowej konsumpcji są miękkie zaraz po upieczeniu. Bez obaw można je również przechowywać dłużej w metalowym pudełku.




Pierniczki

4 szklanki mąki
4 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
20 dag masła
2 jajka
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka sody
4 łyżki przyprawy do piernika

Miód podgrzać z masłem, mlekiem i przyprawą do piernika i gorącym zalać mąkę. Ostudzić. Dodać resztę składników i wymieszać. Rozwałkować na grubość 0,5-1 cm i wykrawać pierniczki.
Piec 15-20 min w 180 stopniach C.


Lukier:
1 białko jajka
1/2 szklanki cukru pudru 
kolorowe barwniki, cukrowe ozdoby
Ubić białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowe. Nakładać na ostudzone pierniczki pędzelkiem.


1 komentarz:

  1. Bliskości tych których kochasz , radości , szczęścia , zdrowia , smaków za którymi rok cały tęsknisz ...wszystkiego dobrego w ten Świąteczny czas dla Ciebie i Twoich bliskich
    - Ania

    OdpowiedzUsuń