Cytryna na upał czyli sorbetto al limone. Sorbet jest mocno kwaśny i niezwykle orzeźwiający. Można go podawać prosto z zamrażarki, bo dodatek bezy sprawia, że nigdy się nie zamrozi zbyt mocno.
Sorbet cytrynowy
składniki:
sok z 6 cytryn (około 300 ml)
3 białka
10 łyżek cukru pudru
100 ml zimnej wody
- sok z cytryn wymieszać z wodą, schłodzić w zamrażarce, aż się lekko zetnie,
- białka ubić na sztywna pianę, następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać bezę jeszcze kilka minut,
- na koniec wlewać do bezy stopniowo zmrożony sok, delikatnie mieszając,
- całość wstawić do zamrażarki na minimum 3 godziny, w trakcie mrożenia kilka razy zamieszać.
Uwielbiam sorbet cytrynowy!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com