Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera z dodatkiem prażonego słonecznika. Najlepiej smakują z domowym sosem grzybowym z grzybów leśnych, lub poza sezonem z sosem pieczarkowym.
Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera z prażonym słonecznikiem
składniki:
200 g kaszy gryczanej
250 g białego sera
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 duża cebula
2 jajka
2 łyżki oleju
sól i świeżo zmielony pieprz
do smażenia: olej rzepakowy
wykonanie:
- słonecznik uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli. W trakcie prażenia należy mieszać go łyżką, żeby się równomiernie uprażył i nie spalił. Przesypać na talerz i wystudzić.
- cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano,
- kaszę gryczaną ugotować na sypko,
- biały ser rozgnieść widelcem,
- dodać jajka,
- wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem,
- uformować niewielkie kotlety i obtoczyć w bułce tartej,
- smażyć na oleju z obu stron na rumiano,
super pomysł!chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
świetne połączenie ser biały i kasza gryczana, pycha!
OdpowiedzUsuńCzy kotlecików z podanych proporcji wychodzi mniej więcej tyle, ile na zdjęciu? :)
OdpowiedzUsuńTak, około 35-40 małych kotlecików :)
UsuńZrobiłam, wyszły super!! Zjedliśmy wszystkie od razu, ale jestem ciekawa czy można je mrozić.
UsuńNiestety nie próbowałam ich mrozić, ale myślę, że nie powinno być problemów. Mrożone smażyłabym jednak w głębszym oleju.
Usuńw sumie pomysl na wykonanie niezly :)
OdpowiedzUsuńNo dość pomysłowe
OdpowiedzUsuń