Małe mini serniczki pieczone z truskawkami, alternatywna wersja tradycyjnego sernika pieczonego w całości. Podobnie jak w muffinkach z truskawkami, truskawki można przykryć odrobiną galaretki truskawkowej. Najlepiej smakują dobrze schłodzone podane prosto z lodówki.
składniki na 12 sztuk:
150 g pokruszonych ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych
500 g sera na serniki
1/2 szklanki (250ml) cukru pudru
1 pełna łyżka proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub waniliowym
2 białka z jajek
6 truskawek przekrojonych na połowę
Papilotki włożyć do formy na muffiny, wsypać pokruszone ciastka, delikatnie uklepać. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać dobrze do połączenia się. Wyłożyć masę na pokruszone ciastka. Na wierzch połozyć połówki truskawek delikatnie wciskając je w masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 25-30 min. Wyjąć, wystudzić i schłodzić w lodówce prze min. 3 godz.
Słodkie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) idealne na dwa kęsy :)
OdpowiedzUsuńSernik i truskawki uwielbiam, więc to dla mnie połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńjak prześlicznie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Pychota.
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam...
UsuńSuper, robiłam z tego przepisu i czekam na opinię Pani :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/strawberry-cheesecake-serniczki.html#.Uys-Mah5OSo Pozdrawiam - NEWYORK MUFFIN :):)
OdpowiedzUsuńw tych bielach wyglądają bosko :)
Usuń