Deser na ciepłe dni lata, a dla wielbicieli lodów na każdą porę roku. Przygotowanie nie jest pracochłonne, jeżeli czynności odpowiednio rozłożymy w czasie. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Truskawki można pokroić i lekko zamrozić, ale nie za mocno, tak żeby dały się zmiksować. Wtedy zamrażanie całego deseru trwa krócej.
składniki:
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
2 jajka
250 ml śmietany 30%
400 g truskawek
Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę. Następnie miskę postawić na rondlu z gorąca wodą i dalej ubijać aż masa powoli zgęstnieje. Woda w rondlu w czasie ubijania masy na parze powinna być cały czas podgrzewana. Kiedy masa zgęstnieje, co trwa ok. od 8 do 10 minut, odstawić ją do wystygnięcia. Masę najlepiej przygotować wcześniej, żeby miała czas dobrze się schłodzić, zanim przystąpimy do przygotowania parfait. Śmietanę ubić z cukrem, w trakcie ubijania dodać porcjami serek mascarpone. Na końcu połączyć obie masy i dodać zmiksowane truskawki. Wylać do blaszki wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i wstawić na kilka godzin do zamrożenia. W trakcie zamrażania przemieszać masę kilka razy co ok.1,5 godziny.
Ale to musi być pyszne !:)
OdpowiedzUsuńwygląda jak dzieło sztuki *.*
OdpowiedzUsuńa sama zapraszam na ekspresowe ciasto truskawkowe :)
WYGLĄDA CUDOWNIE!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM.
Idealny deser na gorące dni:)
OdpowiedzUsuń