Pyszny sernik na zimno - z galaretką ze Sprite'a, która świetnie podkreśla smak truskawek. Można go przygotować również w wersji na własnoręcznie upieczonym biszkopcie lub kruchym spodzie.
Sernik truskawkowy na zimno z galaretką ze Sprite'a
spód:
paczka podłużnych biszkoptów - wykładamy spód tortownicy o średnicy 25-28cm.
masa serowa:
600 g sera na serniki
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
300 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia i jeszcze gorącą zalewamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy ser i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na spód z biszkoptów, odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce. Zanim masa zastygnie układamy na wierzchu plasterki truskawek, przykleją się do masy i nie wypłyną na wierzch galaretki.
galaretka:
500 ml Sprite'a
2 czubate łyżeczki żelatyny.
Odlewamy ok. 100 ml Sprite'a, wsypujemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się dokładnie rozpuści, następnie łączymy z pozostałą częścią Sprite'a i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch sernika i odstawiamy do dokładnego stężenia w chłodne miejsce lub do lodówki.
galaretka ze sprite muszę wypróbować, smakowicie wygląda serniczek
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z tą galaretką, ciasto wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń