Tort truskawkowy z białym kremem śmietanowym, przełożony domowym kisielem z samych truskawek i plasterkami truskawek. do wykonania tortu potrzebujemy razem z dekoracją ok. 1 kg truskawek, z czego połowę zużywamy na przygotowanie kisielu, a resztę do przełożenia i dekoracji. Użycie kisielu zamiast galaretki do przełożenia tortu skraca czas przygotowania. Tort najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni C około 30 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na blat kuchenny lub podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
krem śmietanowy:
1/2 l śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod konie ubijania dodać mascarpone.
domowy kisiel truskawkowy do przełożenia tortu:
500 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej
truskawki zmiksować blenderem razem z cukrem, odlać ok. 3/4 szklanki musu i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę musu przełożyć do rondla z grubym dnem i zagotować, następnie dodać mus z maką i ugotować kisiel. W trakcie zagotowywania musu, mieszać od czasu do czasu łyżką w garnku, żeby masa nie przywarła do dna. Gotowy kisiel wystudzić.
do nasączenia wymieszać poniższe składniki:
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
6 łyżek zimnej wody
wykonanie tortu:
Układać kolejno blaty na tortownicy, każdy nasączyć, posmarować kisielem,na którym układamy plasterki truskawek a następnie kremem śmietankowym, przy czym kisiel i truskawki nakładamy tylko na pierwszy i drugi blat, a na wierzch już nie. Całość tortu i boki posmarować kremem, udekorować truskawkami. Boki tortu można obłożyć pokruszonymi bezami.
śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod konie ubijania dodać mascarpone.
domowy kisiel truskawkowy do przełożenia tortu:
500 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej
truskawki zmiksować blenderem razem z cukrem, odlać ok. 3/4 szklanki musu i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę musu przełożyć do rondla z grubym dnem i zagotować, następnie dodać mus z maką i ugotować kisiel. W trakcie zagotowywania musu, mieszać od czasu do czasu łyżką w garnku, żeby masa nie przywarła do dna. Gotowy kisiel wystudzić.
do nasączenia wymieszać poniższe składniki:
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
6 łyżek zimnej wody
wykonanie tortu:
Układać kolejno blaty na tortownicy, każdy nasączyć, posmarować kisielem,na którym układamy plasterki truskawek a następnie kremem śmietankowym, przy czym kisiel i truskawki nakładamy tylko na pierwszy i drugi blat, a na wierzch już nie. Całość tortu i boki posmarować kremem, udekorować truskawkami. Boki tortu można obłożyć pokruszonymi bezami.
Wygląda obłędnie. Lekko i smakowicie. Uwielbiam czerwiec!!!
OdpowiedzUsuń