Bardzo łatwe w wykonaniu lekkie ciasto drożdżowe z karmelizowanym agrestem. Jest to dość duży placek, można go przygotować również z połowy składników i upiec w tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto nie jest za słodkie i karmelizowany agrest pasuje do niego idealnie.
Karmelizowany agrest
500 g agrestu czerwonego lub zielonego
1/8 l wody
4 łyżki cukru
- Agrest oczyścić i umyć.
- Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować.
- Do syropu wrzucić agrest i dusić 10 min. na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
- Owoce odsączyć na sicie.
Ciasto drożdżowe
650 g mąki tortowej
200 g cukru
250 ml mleka
200 g masła
50 g drożdży (świeżych)
4 jajka
- Mąkę wsypać do miski.
- Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące) i dodać pokruszone drożdże, odstawić.
- Jajka ubić z cukrem.
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- Do mąki wlać drożdże z mlekiem i ubite jajka z cukrem, wymieszać.
- Dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać wszystkie składniki - ciasto będzie rzadkie.
- Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
- Posypać karmelizowanym agrestem.
- Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni bez termoobiegu.
- Wstawić ciasto i piec 20 min. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie zamknąć piekarnik i piec kolejne 20 min.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.