poniedziałek, 22 lipca 2013

Tarta z zieloną fasolką szparagową



Tarta na cieście francuskim z zieloną fasolką szparagową. Fasolki nie gotujemy, ale podsmażamy na oliwie i podpiekamy w piekarniku. Na spodzie pyszny sos z suszonych pomidorów i jogurtu greckiego, do tego plasterki mozzarelli.


składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego o wymiarach około  20x30cm
50 g pomidorów suszonych w oleju
150 g jogurtu greckiego
1 kulka mozzarelli
300 g zielonej fasolki
3 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz


  • fasolkę umyć i obciąć końce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z odrobiną soli. Ułożyć na patelni jedną warstwę fasolki i podsmażyć ok. 3 min z każdej strony, następnie przełożyć ją do blachy i to samo zrobić z pozostałą fasolką,
  • piekarnik nagrzać do 190 stopni bez termoobiegu,
  • ciasto francuskie rozwinąć na blaszce do zapiekania i przycisnąć nieco mniejszą blaszką, tak aby wystawały tylko brzegi. Do górnej blaszki włożyć podsmażoną fasolkę - tak jak na zdjęciu na dole i wstawić do piekarnika na 25 min, następnie zdjąć górną blaszkę i piec samo ciasto jeszcze ok.10 min, aż się lekko zrumieni,
  • w miedzy czasie zmiksować suszone pomidory z jogurtem i pokroić mozzarellę na plasterki,
  • na podpieczonym cieście rozsmarować sos pomidorowo - jogurtowy, ułożyć plasterki mozzarelli i fasolkę, 
  • wstawić do pieca na kolejne 10 min. 

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.