Tarta na cieście francuskim z zieloną fasolką szparagową. Fasolki nie gotujemy, ale podsmażamy na oliwie i podpiekamy w piekarniku. Na spodzie pyszny sos z suszonych pomidorów i jogurtu greckiego, do tego plasterki mozzarelli.
składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego o wymiarach około 20x30cm
50 g pomidorów suszonych w oleju
150 g jogurtu greckiego
1 kulka mozzarelli
300 g zielonej fasolki
3 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
- fasolkę umyć i obciąć końce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z odrobiną soli. Ułożyć na patelni jedną warstwę fasolki i podsmażyć ok. 3 min z każdej strony, następnie przełożyć ją do blachy i to samo zrobić z pozostałą fasolką,
- piekarnik nagrzać do 190 stopni bez termoobiegu,
- ciasto francuskie rozwinąć na blaszce do zapiekania i przycisnąć nieco mniejszą blaszką, tak aby wystawały tylko brzegi. Do górnej blaszki włożyć podsmażoną fasolkę - tak jak na zdjęciu na dole i wstawić do piekarnika na 25 min, następnie zdjąć górną blaszkę i piec samo ciasto jeszcze ok.10 min, aż się lekko zrumieni,
- w miedzy czasie zmiksować suszone pomidory z jogurtem i pokroić mozzarellę na plasterki,
- na podpieczonym cieście rozsmarować sos pomidorowo - jogurtowy, ułożyć plasterki mozzarelli i fasolkę,
- wstawić do pieca na kolejne 10 min.
Tarta z fasolką? Dla mnie bomba! Pyszna bomba :-))
OdpowiedzUsuńależ to pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń