Kruche ciasto z agrestem i bezą. Z podanych składników wychodzi naprawdę cienkie kruche ciasto, o ile pieczemy je w formie 20 x 30 cm. Jeżeli ktoś woli grubszy spód należy wziąć odpowiednio mniejszą formę. Zamiast agrestu można użyć np. wiśni, porzeczek, jeżyn lub malin.
Kruche ciasto:
250 g mąki najlepiej krupczatki
50 g cukru
50 g cukru
150 g masła
3 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
500 g agrestu lub innych owoców lata
Beza:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru
- Wymieszać wszystkie składniki kruchego ciasta do konsystencji kruszonki. Wsypać do formy o rozmiarach 20 x 30 cm. Delikatnie ugnieść.
- Owoce umyć, obsuszyć na durszlaku i rozsypać na cieście.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 min.
- W międzyczasie przygotować bezę. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania - kiedy piana jest już sztywna dodawać porcjami cukier i ubijać jeszcze chwilę aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć szprycą bezę na ciasto, lub jeżeli nie posiadamy szprycy, nałożyć pianę na wierzch ciasta i rozprowadzić delikatnie po powierzchni przy pomocy łyżki.
- Wstawić ponownie ciasto do piekarnika na około 15 minut, aż beza lekko się zrumieni na czubkach.
Pożyczam przepis. Wygląda pysznie, mam nadzieję że tak samo smakuje. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Emilia z coolinarnie.pl