Jeżeli zastanawiacie się co zrobić z jagód - oto kolejna propozycja szybkiego deseru na lato - jagodowe zwierciadło. Poza sezonem można go przygotować również z mrożonych owoców.
Jogurtowo - śmietanowy sernik na zimno z jagodami
Jeżeli przygotujemy sernik w tortownicy o średnicy 28 cm, będzie on miał ok. 3 cm wysokości plus ok.1,5 cm galaretki.
ciasteczkowy spód:
1 paczka ok. 230 g herbatników Digestive
70 g masła roztopionego i wystudzonego
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy i uklepać. Formę ze spodem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
masa serowo-jogurtowa
600 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
250 ml śmietany kremowej 30%
150 g serka homogenizowanego naturalnego lub innego o podobnej konsystencji (np. Bieluch)
100 g cukru pudru
25 g żelatyny
300 g jagód
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, wymieszać, następnie zalać napęczniałą żelatynę 1/4 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać, aż do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt, serek i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jako ostanie dodać jagody. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.
- Wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny aż masa stężeje.
wierzch:
2 galaretki o smaku owoców leśnych przygotowane wg przepisu na opakowaniu. Zimne wylewamy na zastygnięty spód i wstawiamy do lodówki.
Niestety jagody są bardzo drogie, ale sernik pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, z chęcią skosztowałabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się iście królewsko i o dziwo nie jest tak trudny do wykonania jak się mi wydawało :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody, pysznie je podałaś :)
OdpowiedzUsuńNazwa idealna dla tego cudownego sernika ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń