ciasto podstawowe na dwie średnie pizze:
400 g mąki
20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
ponadto:
1 nieduża cukinia
100 g koziego sera pleśniowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól do smaku
Na pizzę najlepiej użyć mąki typ 550. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać łyżką, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać ciepłą wodą. Temperatura wody jest bardzo istotna. Woda nie może być gorąca, powinna być lekko ciepła, cieplejsza od temperatury dłoni.
Odstawić na kilkanaście minut. Drożdże powinny się spienić. Wyrobić gładkie ciasto robotem lub ręcznie, na sam koniec wyrabiania dodać łyżkę oliwy, która ułatwi oddzielenie ciasta od dłoni lub miski robota. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min.
W międzyczasie można przygotować domowy sos do pizzy i zgrillować cukinię. Cukinię umyć, pokroić na plasterki, posypać solą, posmarować oliwą wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku i podpiec na patelni grillowej.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na połowę. Blachę posmarować oliwą. Rozciągnąć ciasto rękami na blasze. Kto lubi cienkie ciasto może rozciągną je bardziej, uzyskamy wtedy pizzę na cienkim spodzie. Dla amatorów bardziej puszystej wersji rozciągamy trochę mniej. Każdy może dopracować własną opcję grubości. Ciasto posmarować sosem, ok. 6-7 łyżek na 1 pizzę. Ułożyć grillowaną cukinią, ser i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20 min.
Wygląda bardzo fajnie i zdrowo. Ja niestety nie mam takiego talentu, więc ostatnio zamówiłam pizzę z Dominium i w domu dorzuciłam do niej ulubione warzywa ;)
OdpowiedzUsuńWyszło całkiem nieźle!