3 żółtka
250 ml śmietany
1/2 szklanki cukru
1 duży jogurt grecki (330 g)
500 g jagód lub więcej
Wykonanie:
- żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
- śmietanę wlewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do ubitych żółtek. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do rondla i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i powiększy swoją objętość, należy to uwzględnić dobierając wielkość rondla, w przeciwnym wypadku masa nam wykipi. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
- wystudzoną masę miksujemy z jogurtem i jagodami do połączenia się składników'.
- wstawiamy do zamrażarki na około 5 godzin. Co godzinę mieszamy całość łyżką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.