Fasola w letniej odsłonie. Pyszne burgery z białej fasoli - może być "Piękny Jaś". Polecam, bo to naprawdę udany przepis i prosty w wykonaniu. Kotlety dają się formować i smażyć bez wysiłku i nie rozpadają się w trakcie obróbki.
Burgery z białej fasoli
składniki:
25 dag białej fasoli
1 cebula
1 jajko
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku (może być świeży)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
do panierowania:
bułka tarta,
ziarno sezamu (niekoniecznie)
olej rzepakowy do smażenia
- Fasolę przepłukać zimną wodą i namoczyć w wodzie (też zimnej) na noc. Wody wlewamy dwa, trzy razy tyle co fasoli - w czasie moczenia fasola pęcznieje i jej objętość się zwiększa.
- Fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości ok. 2 h. Odcedzić, przestudzić i zmiksować.
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zrumienić na maśle. Dodać do fasoli.
- Dodać do masy pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Uformować z masy nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smazyć na oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.