Lato. Pierogi z jagodami. Kropka. Kto nie jadł nie zrozumie. Kto jadł nie potrzebuje więcej słów.
400 g mąki
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy
nadzienie: 300 g jagód
Mąkę wymieszać z solą i jajkiem, następnie dolewać partiami wrzątek, na koniec dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na ½ godziny, żeby odpoczęło - łatwiej będzie je rozwałkować. Ciasto podzielić na połowę i wałkować w dwóch partiach. Wyciąć kółka przy pomocy wykrawaczki lub szklanki o ostrych krawędziach. Nałożyć do każdego pieroga łyżeczkę jagód. Brzegi pierogów po sklejeniu można docisnąć widelcem – zapobiega to rozklejaniu się pierogów w trakcie gotowania. Sklejone pierogi układać na desce. Do czasu gotowania przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
Zagotować w garnku osoloną wodę. Na wrzącą wodę włożyć pierwszą partię pierogów tzn. ok. 20 szt. Gotować ok.1-2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.
Wczoraj lepiłam, pyycha, ale moje dwa razy grubsze i napakowane:D
OdpowiedzUsuńO tak latem pierogi z jagodami to obowiązek na stole :)
OdpowiedzUsuńZ jagodami... jak u mojej babci :)
OdpowiedzUsuńapetyczne zdjęcia ,a pierogi u mnie jutro otwierają sezon jagodowy , jupi
OdpowiedzUsuń