wtorek, 2 lipca 2013

Bakłażan i feta - para niezwykle dobrana



Przygotowanie bakłażanów rozpoczyna się zwykle od pozbawienia ich goryczki. Wiele odmian uprawianych obecnie wcale nie zawiera goryczki lub posiada ją w niewielkim stopniu. Bakłażany można więc przygotować zgodnie z przepisem bez dodatkowych czynności. Smak samego bakłażana bez dodatków nie należy może do bardzo wysublimowanych, ale doznania estetyczne - niezwykły kolor, gładkość skóry i subtelny połysk zachęcają do przygotowania tego warzywa. Bakłażany zapiekane z pomidorami i fetą, doprawione odrobiną tymianku, lekkie danie na lato.


Składniki: 

2 bakłażany
100 g fety
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 srednie pomidory malinowe
100 ml passaty pomidorowej
4 plasterki mozzarelli lub sera topinego w plasterkach
4 pomidorki koktajlowe
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek

Wykonanie:


  • Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na połowę. Miąższ ponacinać w kratkę tak jak na zdjęciu poniżej, ale tak aby nie uszkodzić skóry. Każdą połówkę posmarować od strony miąższu oliwą i posolić. 
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu i wstawić bakłażany na 30 min. 



























  • W międzyczasie pomidory sparzyć, włożyć na chwilę do zimnej wody i obrać ze skóry. Obrane pomidory pokroic w plasterki.
  • Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać rozgnieciony czosnek i  pokrojone pomidory. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się prawie rozpadną, wlać passatę. Doprawić solą, pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser feta.
  • Podpieczone bakłażany wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika.  Następnie łyżeczką wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Pokrojony miąższ wymieszać z pomidorami fetą. 
  • Wydrążone bakłażany posmarować oliwą i odrobinę posolić. Nałożyć farsz.
  • Na wierzch nadzienia połozyć plasterek sera i przekrojony na trzy części pomidorek koktajlowy. Posypać tymiankiem. 
  • Wstawić do piekarnika na 25 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilowania, żeby wierzch bardziej się przypiekł.

5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie smaczne danie na lato ;) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie do siebie pasują bakłażan i feta w połączeniu z sosem i maozzarellą z pewnością smakują rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie nadziane bakłażany,u mnie cukinia z fetą z Lidla i mięskiem mielonym,równie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super się prezentują, ja dziś robiłam zapiekankę z mięsa mielonego, bakłażana i mozzarelli(,kuchnia lidla,),mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.