Przygotowanie bakłażanów rozpoczyna się zwykle od pozbawienia ich goryczki. Wiele odmian uprawianych obecnie wcale nie zawiera goryczki lub posiada ją w niewielkim stopniu. Bakłażany można więc przygotować zgodnie z przepisem bez dodatkowych czynności. Smak samego bakłażana bez dodatków nie należy może do bardzo wysublimowanych, ale doznania estetyczne - niezwykły kolor, gładkość skóry i subtelny połysk zachęcają do przygotowania tego warzywa. Bakłażany zapiekane z pomidorami i fetą, doprawione odrobiną tymianku, lekkie danie na lato.
Składniki:
2 bakłażany
100 g fety
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 srednie pomidory malinowe
100 ml passaty pomidorowej
4 plasterki mozzarelli lub sera topinego w plasterkach
4 pomidorki koktajlowe
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
Wykonanie:
- Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na połowę. Miąższ ponacinać w kratkę tak jak na zdjęciu poniżej, ale tak aby nie uszkodzić skóry. Każdą połówkę posmarować od strony miąższu oliwą i posolić.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu i wstawić bakłażany na 30 min.
- W międzyczasie pomidory sparzyć, włożyć na chwilę do zimnej wody i obrać ze skóry. Obrane pomidory pokroic w plasterki.
- Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać rozgnieciony czosnek i pokrojone pomidory. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się prawie rozpadną, wlać passatę. Doprawić solą, pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser feta.
- Podpieczone bakłażany wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika. Następnie łyżeczką wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Pokrojony miąższ wymieszać z pomidorami fetą.
- Wydrążone bakłażany posmarować oliwą i odrobinę posolić. Nałożyć farsz.
- Na wierzch nadzienia połozyć plasterek sera i przekrojony na trzy części pomidorek koktajlowy. Posypać tymiankiem.
- Wstawić do piekarnika na 25 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilowania, żeby wierzch bardziej się przypiekł.
Wspaniałe danie,pyszota.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie smaczne danie na lato ;) !
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do siebie pasują bakłażan i feta w połączeniu z sosem i maozzarellą z pewnością smakują rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńJak pięknie nadziane bakłażany,u mnie cukinia z fetą z Lidla i mięskiem mielonym,równie pyszne.
OdpowiedzUsuńAle super się prezentują, ja dziś robiłam zapiekankę z mięsa mielonego, bakłażana i mozzarelli(,kuchnia lidla,),mniam :)
OdpowiedzUsuń