Trufle
czekoladowe
125 g masła
100 g cukru
250 g mleka
w proszku (ale nie granulowanego)
szczypta
soli
2 łyżki
kakao
1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (może być Inka)
10
pokruszonych herbatników
¾ szklanki
wody
Do
oprószenia: kakao
Wykonanie:
Wodę
zagotować w rondelku z masłem, solą, cukrem i kakao, następnie dodać kawę,
mleko w proszku i na końcu pokruszone herbatniki. Wszystko dobrze wymieszać i
odstawić do dokładnego wystudzenia. Z zastygłej masy nabierać łyżeczką porcje
wielkości orzecha włoskiego i w rękach formować kulki. Na koniec oprószyć kakao
i wstawić do lodówki na 4-5 godzin do całkowitego stężenia.
wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuń