Ziemniaki w Polsce po raz pierwszy pojawiły się za czasów Jana III Sobieskiego, który po zwycięstwie pod Wiedniem, uznał za stosowne polecić zasadzenie ich w rezydencji w Wilanowie, ponieważ hodowano je w wiedeńskich ogrodach cesarskich.
A czy ktoś pamięta jeszcze stempelki z ziemniaków ?
Małe, zgrabne kotlety z ziemniaków na szybki obiad lub późną kolację. Do podania samodzielnie jako przekąska lub jako dodatek do obiadu. Można podać z dowolnym ulubionym sosem np: grzybowym, pieczarkowym lub czosnkowym.
Kotlety ziemniaczane w sezamie
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 czubate łyżki majeranku
50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
Sól
1 łyżka oleju
do panierowania: bułka tarta, ziarna sezamu.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić. Obrać ze skórki
zanim całkiem ostygną, jest to dużo prostsze niż obieranie całkiem zimnych, bo
skórka łatwiej odchodzi. Przecisnąć przez praskę lub rozgnieść. Posolić,
posypać majerankiem, wsypać mąkę i wbić całe jajka. Cebulę obrać, pokroić w
drobną kostkę, podsmażyć na rumiano na oleju i dodać do ziemniaków. Wszystkie
składniki wymieszać i podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o średnicy
około 5 cm i pokroić nożem na 3 cm plasterki. Każdy plaster obtoczyć z dwóch
stron w panierce. Smażyć na patelni na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.