Pyszna babka drożdżowa, najlepsza jaką jadłam. Nie przypomina typowego ciasta drożdżowego, jest bardzo delikatna i lekka wręcz muślinowa, ze względu na małą zawartość mąki. Wszystkie składniki trzeba wcześniej wyjąć z lodówki - powinny mieć pokojową temperaturę. W trakcie wyrabiania trzeba zwrócić uwagę, żeby nie schłodzić ciasta, a na pewno pięknie wyrośnie.
Drożdżowa babka
Składniki:
125 ml mleka (1/2 szklanki)
40 g drożdży
3 całe jajka
2 żółtka
100 g masła
100 g cukru
2 szklanki mąki pszennej (500 ml)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Wykonanie:
- Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej zagłębienie i wsypać pokruszone drożdże, zasypać 1 łyżką cukru z ilości podanej w przepisie. Mleko podgrzać, ma być ciepłe, ale nie gorące. Zalać nim drożdże i delikatnie zamieszać z mąką, odstawić żeby drożdże się spieniły.
- W międzyczasie całe jajka i żółtka ubić z cukrem na puszysto, dodać sól i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
- Masło roztopić w rondelku i wystudzić - ma być ciepłe, ale nie gorące.
- Połączyć mąkę z zaczynem, ubitymi jajkami i roztopionym masłem, wyrobić gładkie ciasto, które jak na ciasto drożdżowe będzie dosyć luźne, wręcz lejące. Można je wyrabiać mieszadłem miksera, a nie hakiem do ciasta drożdżowego.
- Na koniec dodać sparzone i odsączone na sicie rodzynki, oprószone odrobiną mąki. Zapobiega to opadnięciu ich na spód ciasta.
- Formę do babki wysmarować masłem i wlać ciasto - powinno sięgać do połowy formy. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C bez termoobiegu. Wstawić wyrośniętą babkę i piec 35-40 min. Gdyby wierzch babki zbytnio się zrumienił, można go przykryć pod koniec pieczenia kawałkiem foli aluminiowej.
- Upieczoną babkę wyjąć, odstawić na ok. 10 min, a następnie odwrócić i wyjąć z formy. Gdyby były problemy z jej wyjęciem, można ja przykryć na 5 min ściereczką, żeby się odparowała od brzegów formy, wtedy łatwiej jest ją wyjąć.
- Po całkowitym wystudzeniu babkę polukrować i udekorować.
Jejku, jaka śliczna:)
OdpowiedzUsuń