piątek, 3 lipca 2015

Wieniec drożdżowy z jagodami


Puszysty wieniec drożdżowy z jagodami.  Jeżeli nie macie tortownicy z kominkiem zamiast wieńca można upiec okrągły placek w zwykłej tortownicy, lub zrobić kominek z kawałka zrolowanego brystolu i ustawić go na środku tortownicy przed wyłożeniem ciasta.

Wieniec drożdżowy z jagodami i kokosową kruszonką 

składniki:  650 g mąki tortowej

200 g cukru
250 ml mleka
200 g masła 
50 g drożdży (świeżych)
4 jajka
300 g jagód 


kokosowa kruszonka:

50 g cukru 
50 g wiórków kokosowych
50 g mąki pszennej krupczatki 
50 g masła

  • mąkę wsypać do miski,
  • mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące) i dodać pokruszone drożdże, odstawić,
  • jajka ubić z cukrem,
  • masło rozpuścić i przestudzić,
  • do mąki wlać drożdże z mlekiem i ubite jajka z cukrem, dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać wszystkie składniki - ciasto będzie rzadkie,
  • tortownicę z kominkiem o średnicy 30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto,
  • przygotować kruszonkę: masło roztopić w rondelku, wsypać suche składniki i dobrze wymieszać,
  • ciasto posypać jagodami i kruszonką,
  • piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni bez termoobiegu,
  • wstawić ciasto i piec 20 min. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie zamknąć piekarnik i piec kolejne 20 min.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.