Sałata lodowa ogrzana prażonymi orzechami, słonecznikiem i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi w miodowym sosie winegret. Plasterki cukinii można dodatkowo podpiec na grillowej patelni tak jak w tym przepisie.
Sałata lodowa z orzechami, słonecznikiem i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 cukinii
garść orzechów włoskich
garść słonecznika
gałązka pomidorków koktajlowych
- sałatę pokroić w paski
- cukinię pokroić w półplasterki
- orzechy i słonecznik uprażyć na suchej patelni
- pomidorki upiec w piekarniku (20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C)
- wszystkie składniki ułożyć w misce
3 łyżki oliwy (może być spod suszonych pomidorów)
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1/2 łyżeczki miodu
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
dla wielbicieli ostrych smaków: można dodać, ale niekoniecznie 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)
- wszystkie składniki sosu wymieszać, można to zrobić w zakręconym słoiku energicznie potrząsając do połączenia się składników. Polać sałatkę sosem.
OdpowiedzUsuńthx
شركة تنظيف بالرياض
thank you
حراج السيارات
thank you
احلى سينما
--------