Domowa masa makowa ma tę zaletę, że wiemy z czego się składa. Możemy dodać do niej ulubione bakalie, a pominąć te, które nam nie smakują. Jeżeli jej przygotowanie rozłożymy na dwa dni, nie będzie to aż tak pracochłonne.
Domowa masa makowa
250 g suchego maku
100 g niełuskanych migdałów
100 g rodzynek
50 g daktyli
50 g fig
80 g miodu
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 małej pomarańczy
50 g masła
- mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, żeby napęczniał. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić go do rana. Wrzątku należy wlać objętościowo ok. dwa - trzy razy tyle co maku, bo mak wchłonie wodę.
- następnego dnia mak odsączyć na sicie i zmielić dwa razy w maszynce.
- migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut, następnie odsączyć i zdjąć skórki,
- figi i daktyle pokroić,
- bakalie zalać sokiem z połowy pomarańczy i odstawić na ok. 30 minut. lub na dłużej,
- połączyć mak, miód, bakalie, roztopione masło i sok z cytryny. Wszystko wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.