Chrupiące precle z pistacjami. W smaku przypominają włoskie paluchy Grissini. Bardzo szybkie w wykonaniu. Z ciasta drożdżowego, które absolutnie nie powinno wyrastać. Szybko łączymy składniki, po czym od razu przystępujemy do formowania precli, nagrzewając w tym czasie piekarnik. Zamiast pistacji można precle posypać ziarnem maku lub sezamu.
20 g drożdży (świeżych)
125 ml mleka
80 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki obranych i pokruszonych pistacji
1 żółtko plus 1 łyżka mleka do posmarowania precli
- piekarnik nagrzać do 200 stopni C
- drożdże rozpuścić w letnim mleku
- masło roztopić i przestudzić
- mąkę wsypać do miski, dodać drożdże z mlekiem, roztopione masło, sól, jajko i wyrobić zwarte ciasto
- ciasta absolutnie nie zostawiamy do wyrośnięcia, tylko natychmiast obrabiamy je dalej
- ciasto uformować w gruby wałek, pokroić na 24 plastry
- z każdego plastra zrobić cienki wałek długości ok. 50 cm i uformować precle jak na zdjęciu poniżej
- precle posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypać pistacjami
- ułożyć na blasze zachowując odstępy i wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec ok. 15 min
sposób zaplatania precli
uwielbiam i precle i pisację, więc nic tylko piec bajgle ;)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowne! I te pistacje do tego bajka :)
OdpowiedzUsuń