Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonem. Można je również upiec w wersji z morelami i białą czekoladą, ale wtedy nie dodajemy już cynamonu. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po upieczeniu - wtedy czekolada jest jeszcze półpłynna i rozpływa się w ustach.
Składniki:
do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki pszennej tortowej
50 g masła roztopionego i wystudzonego
50 g gorzkiej czekolady posiekanej w kostkę
10 szt. śliwek wypestkowanych i pokrojonych
Wykonanie:
- jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- dodać jogurt i wymieszać
- mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać i dodać do masy
- na koniec dodać roztopione masło
- wszystko dokładnie wymieszać
- piekarnik nagrzać do 170 stopni C bez termoobiegu
- spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- wylać ciasto, posypać kawałkami czekolady i ułożyć śliwki
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min.
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń