Focaccia z ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki krupczatki. Ciasto ma wilgotne wnętrze, a jednocześnie jest chrupiące z wierzchu. Upieczcie je koniecznie w wysokiej temperaturze 250 stopni C. Pieczenie w tej temperaturze wymaga dużej ostrożności przy wyjmowaniu blachy z piekarnika i nakładaniu na nią ciasta, ale niezwykle podnosi smak gotowego wypieku, ciasto jest chrupiące z wierzchu, ale nie jest wysuszone.
Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami
składniki na dwa średnie placki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej krupczatki
8 g drożdży suszonych instant
250 g ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych i przeciśniętych przez praskę
280 g letniej wody
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
ponadto:
czarne oliwki
kilka sztuk suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy do posmarowania wierzchu (może być spod suszonych pomidorów)
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
sól gruboziarnista
- w dużej misce mieszamy obie mąki, drożdże i sól. Dodajemy ziemniaki i letnią wodę. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę do podwojenia objętości,
- nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C bez termoobiegu, razem z blachą na której będziemy piekli focaccię,
- oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, pomidory kroimy na kawałki, oliwki odsączamy,
- ciasto dzielimy na połowę, smarujemy oliwą i rozciągamy na grubość ok 2 cm,
- wyjmujemy z piekarnika nagrzaną blachę - ostrożnie - blacha będzie bardzo gorąca, układamy ciasto na gorącej blasze, polewamy wierzch oliwą, układamy oliwki, pomidory, posypujemy oregano i solą,
- wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Tak samo pieczemy kolejny placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.