Letnie, orzeźwiające sałatki w greckim stylu z serem feta i sezonowymi warzywami doprawione lekkim sosem winegret. Ilość składników dopasowujemy wg upodobań i ilości osób. Składniki kroimy, układamy na talerzu i tuż przed podaniem polewamy sosem. O jakości sosu decyduje jakość oliwy jakiej użyjemy. Polecam również dobrej jakości olej rzepakowy czyli "oliwę północy", który ma piękny głęboki żółty kolor, lekko orzechowy zapach i słodkawy smak.
Sałatka z arbuzem i fetą
kawałek arbuza obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę
ser feta
listki mięty
sos winegret:
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
3 łyżki oliwy
Sałatka z winogronem
sałata rzymska
pomidorki koktajlowe
ciemne winogrona
ser feta
cebula szalotka
sos winegret:
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
3 łyżki oliwy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.