Kluski na parze czyli buchty, pampuchy, parowańce lub wielkopolskie pyzy drożdżowe. Obowiązkowe danie naszego dzieciństwa w sezonie truskawkowym. Jeżeli nie zdążycie ich zrobić z truskawkami, na które sezon powoli się kończy, możecie zrobić do nich sos z jagód lub użyć mrożonych owoców. Brak garnka do gotowania na parze nie jest przeszkodą, używamy wtedy babcinej metody; zwykły garnek napełniamy wodą do 1/3 objętości, nakrywamy lnianą ściereczką, którą obwiązujemy sznurkiem wokół garnka i robimy lekkie zagłębienie. Nakrywamy garnek metalową miską. Kluski układamy na ściereczce dopiero jak woda w garnku zacznie się gotować i wytwarzać parę. Gotujemy przykryte metalową miską.
składniki na 12 dużych klusek lub 30 małych:
500 g maki pszennej
2 jajka
50 g drożdży
250 ml mleka
2 łyżki cukru
50 g masła stopionego i wystudzonego
szczypta soli
- mąkę wsypujemy do miski,
- drożdże, cukier, sól rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do mąki,
- dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło,
- łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny do godziny. Ciasto powinno podwoić swoja objętość,
- ciasto wykładamy na posypaną mąką stolicę i dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulę i układamy na desce do wyrośnięcia na czas zagotowania wody w garnku. Jeżeli chcemy małe zgrabne kluski, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 2 cm i wycinamy kluski małą szklanką,
- w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i wkładamy kluski dopiero kiedy się dobrze rozgrzeje - zapobiega to przyklejeniu się klusek . duże kluski gotujemy na parze 10 minut, w przypadku małych wystarczy 8 minut. Kluski podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu.
500 g truskawek
2 łyżki cukru
- truskawki miksujemy z cukrem. Gotowe.
- można do sosu dodać kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego i wymieszać.
Naprawdę lubię ten przepis. Przepis jest łatwy a bułeczki/kluski smaczne. Przyłapuję się tylko na tym, że zawsze dodaję trochę więcej mąki niż powinnam, bo ciasto jest takie lepkie, ale i tak wychodzą niezłe :)
OdpowiedzUsuńUżywam go też jako zastępczy przepis na ciasto na chińskie bułeczki na parze, bo próbowałam już wielu przepisów na internecie i jeszcze dobrego nie znalazłam.