piątek, 4 lipca 2014

Buchty czyli kluski gotowane na parze z truskawkami i sosem truskawkowym


Kluski na parze czyli buchty, pampuchy, parowańce lub wielkopolskie pyzy drożdżowe. Obowiązkowe danie naszego dzieciństwa w sezonie truskawkowym.  Jeżeli nie zdążycie ich zrobić z truskawkami, na które sezon powoli się kończy, możecie zrobić do nich sos z jagód lub użyć mrożonych owoców.  Brak garnka do gotowania na parze nie jest przeszkodą, używamy wtedy babcinej metody; zwykły garnek napełniamy wodą do 1/3 objętości, nakrywamy lnianą ściereczką, którą obwiązujemy sznurkiem wokół garnka i robimy lekkie zagłębienie. Nakrywamy garnek metalową miską. Kluski układamy na ściereczce dopiero jak woda w garnku zacznie się gotować i wytwarzać parę. Gotujemy przykryte metalową miską.



Kluski gotowane na parze z truskawkami

składniki na 12 dużych klusek lub 30 małych:

500 g maki pszennej
2 jajka
50 g drożdży
250 ml mleka
2 łyżki cukru
50 g masła stopionego i wystudzonego
szczypta soli
  • mąkę wsypujemy do miski,
  • drożdże, cukier, sól rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do mąki, 
  • dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło,
  • łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny do godziny. Ciasto powinno podwoić swoja objętość,
  • ciasto wykładamy na posypaną mąką stolicę i dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulę i układamy na desce do wyrośnięcia na czas zagotowania wody w garnku. Jeżeli chcemy małe zgrabne kluski, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 2 cm i wycinamy kluski małą szklanką,
  • w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i wkładamy kluski dopiero kiedy się dobrze rozgrzeje - zapobiega to przyklejeniu się klusek . duże kluski gotujemy na parze 10 minut, w przypadku małych wystarczy 8 minut. Kluski podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu.
Sos truskawkowy:

500 g truskawek 
2 łyżki cukru
  • truskawki miksujemy z cukrem. Gotowe. 
  • można do sosu dodać kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego i wymieszać.

1 komentarz:

  1. Naprawdę lubię ten przepis. Przepis jest łatwy a bułeczki/kluski smaczne. Przyłapuję się tylko na tym, że zawsze dodaję trochę więcej mąki niż powinnam, bo ciasto jest takie lepkie, ale i tak wychodzą niezłe :)
    Używam go też jako zastępczy przepis na ciasto na chińskie bułeczki na parze, bo próbowałam już wielu przepisów na internecie i jeszcze dobrego nie znalazłam.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.