Bardzo szybkie babeczki z agrestem, pyszne na ciepło, więc można je jeść zaraz po upieczeniu. Jeżeli nie macie mąki ryżowej, można je przygotować w całości z mąki pszennej, ale z dodatkiem ryżowej mają jakby ciekawszy smak. Szybki, letni wypiek na wakacyjny podwieczorek.
Babeczki z agrestem
składniki:
na 12 szt. muffinek
100 g masła roztopionego i wystudzonego
2 jajka
125 ml mleka
100 g mąki ryżowej
150 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru
250 g agrestu (może być czerwony lub zielony)
- piekarnik nagrzać do 190 stopni C bez termoobiegu,
- połączyć mokre składniki; masło, mleko i jajka, roztrzepać wszystko trzepaczką lub widelcem,
- w oddzielnej misce połączyć suche składniki; mąki, proszek sól i cukier,
- wlać mokre składniki do suchych, wrzucić umyty agrest i wymieszać łyżką, ale nie mieszać zbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników,
- nałożyć ciasto łyżką do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.25-30 minut, aż wierz się lekko zrumieni,
- po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale niekonieczni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.