Kolejny przepis na bezglutenowy wypiek i dowód, że kuchnia bez pszenicy jest bogata w smaki. Spód najlepiej smakuje ze świeżymi orzechami z tego sezonu, własnoręcznie wyjętymi z łupiny i zmielonymi w blenderze. Jeżeli nie macie młynka do zbóż, płatki owsiane bez problemu rozdrobnicie na mąkę blenderem. Zastąpienie cukru miodem nie jest tu przypadkowe i wydobywa z ziaren wszystko co jest w nich do wydobycia.
Tarta z gruszką na orzechowym spodzie
składniki na spód:
100 g zmielonych orzechów laskowych
150 g zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
3 łyżki miodu
100 g masła
nadzienie:
1 duża gruszka
100 ml jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
1 duże jajko
- wszystkie składniki na spód włożyć do miski i dobrze wymieszać, aż do połączenia się składników,
- kulę z ciasta nieznacznie rozpłaszczyć, ułożyć na formie do tarty i dalej rozpłaszczać ciasto przy pomocy spodniej strony łyżki, dociskając do formy,
- piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Na czas nagrzewania się piekarnika wstawić formę z ciastem do zamrażarki,
- wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut,
- w międzyczasie przygotować nadzienie: gruszkę pokroić na plastry o grubości 1 cm, jogurt wymieszać z roztrzepanym jajkiem i cukrem,
- wyjąć podpieczony spód z piekarnika i wylać na niego przygotowaną masę. Ułożyć na wierzchu plastry gruszki, wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut.
świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńMmm, cudowna tarta :)
OdpowiedzUsuń