niedziela, 28 września 2014

Migdałowe brownie ze śliwkami


Proste w wykonaniu migdałowe brownie bez dodatku mąki. Śliwki są dodatkowym akcentem, ale nie należy ich dodawać więcej niż w przepisie, bo ciasto i bez nich jest bardzo wilgotne. Najlepiej smakuje po dokładnym wystudzeniu, wtedy też najlepiej się kroi. Zaraz po upieczeniu jest niezwykle delikatne, bosko pachnie i trudno mu się oprzeć.





Migdałowe brownie ze śliwkami

200 g masła
100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości
5 jajek
150 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g zmielonych migdałów (ze skórką – nie obieranych)

8 śliwek, 
16 całych migdałów
  • formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia,
  • piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu,
  • masło i czekoladę rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu cały czas mieszając, odstawiamy do przestudzenia,
  • całe jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym aż będą puszyste,
  • dodajemy zmielone migdały i masło rozpuszczone z czekoladą. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników,
  • ciasto przelewamy do formy, układamy na wierzchu śliwki i migdały. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut,
  • najlepiej smakuje po przestudzeniu.

4 komentarze:

  1. to ciasto musiało być genialne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na blogu dziś też brownie, ale z burakami :)
    Twoje wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda cudownie :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowaliśmy przepis. Wyszło fenomenalnie!

    M&M S.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.