Sernik na piernikowym spodzie, ze skórką pomarańczową, pieczony długo w niskiej temperaturze. Niska temperatura gwarantuje, że sernik się nie przypali i nie wysuszy. Jeżeli ktoś nie lubi skórki pomarańczowej, można ją zastąpić rodzynkami. Do sernika polecam jasne rodzynki sułtańskie. Przed dodaniem należy zalać je wrzątkiem na kilka sekund i odsączyć na sicie. Aby rodzynki, czy też skórka nie opadły na spód sernika najlepiej posypać nimi sernik już po wlaniu masy serowej do formy na podpieczony spód.
Sernik ze skórką pomarańczową na piernikowym spodzie
Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia w ten sposób, że na spód tortownicy kładziemy papier do pieczenia, wypuszczamy go na zewnątrz, zamykając na wierzchu obręcz. Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały jednakową temperaturę.
Spód:
100 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
60 g cukru pudru lub cukru
60 g masła
1 jajko
1 łyżka przyprawy piernikowej
Przygotowanie spodu: Wszystkie składniki połączyć, zagnieść szybko lub wymieszać robotem. Masą wylepić spód tortownicy i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec przez około 15 minut.
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
125 ml śmietany kremowej 30% lub 36%
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (lub ekstraktu pomarańczowego) – można pominąć
1/2 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej) najlepiej domowej lub rodzynek
Przygotowanie masy serowej: do misy miksera włożyć
ser razem z mąką. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach,
aż masa będzie gładka. Stopniowo (w 3 - 4 partiach) dodawać cukier cały
czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać
masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30
sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką,
ekstraktem z wanilii, likierem pomarańczowym. Wymieszać łyżką ze smażoną skórką
pomarańczową i wylać na czekoladowy spód.
Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
Wierzch:
200 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru
skórka pomarańczowa do dekoracji
Śmietanę 18% wymieszać z 3 łyżkami cukru. Nałożyć na sernik 15 min. przed końcem pieczenia. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zdjąć obręcz i wystudzić sernik. Udekorować skórką pomarańczową, najlepiej domową - przepis jest tutaj. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
u nas zawsze robi się właśnie takie sernik ze skórką pomarańczową- jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńA ile potrzeba śmietanki masy serowej?
OdpowiedzUsuń1/2 szklanki śmietany kremowej 30% lub 36% (125ml)
Usuń