Domowa skórka pomarańczowa
- Pomarańcze umyć szczoteczką, opłukać gorącą wodą i osuszyć. Skórkę pomarańczy naciąć na krzyż i obrać owoce.
- Skórki moczyć 24 godz. w dużej ilości zimnej wody. W tym czasie zmienić wodę co najmniej 4 razy. Wymoczone skórki gotować trzy razy po 10 min., za każdym razem w świeżej wodzie, a następnie odsączyć i ostudzić.
- Ostrym nożem ściąć albedo (białą część) a skórki pokroić w cienkie paseczki.
- Na 1 szklankę pokrojonych skórek przygotować syrop z 1 szklanki cukru. Cukier wsypać do rondelka, wlać 3 łyżki wody i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie.
- Do syropu włożyć pokrojone skórki pomarańczowe i gotować trzy-cztery razy po 5 min. Po każdym gotowaniu skórki całkowicie ostudzić.
- Po ostatnim gotowaniu skórki wraz z syropem przełożyć do wyparzonych słoików, Słoiki zamknąć i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.