„Nie
ma łatwych decyzji (...) decyzja to zawsze wybór, szamotanina
z samym sobą, chirurgia sumienia. (...) Wszystkiego nie przewidzisz.
Trzeba wejrzeć w siebie i odrzucić to,
na co nie może być zgody. Pozostanie niepewność.
Kiedy coś postanowisz, stłumisz ją w sobie, zapiszesz
wyłącznie na własny rachunek. Osądzą cię po rezultatach.
Nikt nie zapyta o intencje.” A.Minkowski
Wybór
zawsze stanowi rezygnację z czegoś na rzecz czegoś innego. Dziś nie musicie
wybierać ani rezygnować z niczego. Zróbcie dwa w jednym. Smaki połączone i zespolone w całość śliwkowym akcentem.
Sernik z piernikiem oraz powidłami śliwkowymi i suszoną śliwką
Masa piernikowa:
60 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kawy zbożowej Inki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
Masa serowa:
1 kg sera mielonego na serniki
4 jajka
¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatki:
powidła śliwkowe – 1 słoiczek
4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
¼ puszki mleka skondensowanego
4 kostki czekolady
1 łyżka słodkiej śmietany kremowej
10 śliwek suszonych przekrojonych na połowę
60 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kawy zbożowej Inki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
- Masa piernikowa: masło, miód, czekoladę i cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać przyprawę do piernika, kawę, cynamon i wymieszać podgrzewając do połączenia składników. Zdjąć garnek z ognia, dodać sodę, zimne mleko i wymieszać. Na końcu dodać roztrzepane jajko i mąkę. Dobrze wymieszać łyżką.
- Masa serowa: ser wymieszać z mlekiem i mąką. Dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Można zmiksować robotem lub dobrze wymieszać łyżką.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Na dno tortownicy wyłożyć połowę masy piernikowej, wstawić do piekarnika na 10 minut.
- Powidła śliwkowe wymieszać z sokiem pomarańczowym. Można je podgrzać – będą się lepiej nakładać, ale niekoniecznie.
- Wyjąć podpieczony spód z piekarnika, posmarować połową powideł, wlać połowę masy serowej i włożyć do piekarnika na 15 minut. Na podpieczoną warstwę sera wyłożyć drugą połowę masy piernikowej. Można rozsmarować równomiernie, ale można też nieregularnie, bo w międzyczasie masa lekko gęstnieje i gorzej się ją nakłada, niż pierwszą część. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Następnie wyjąć posmarować resztą powideł śliwkowych i wlać drugą część masy serowej. Piec jeszcze ok.20 minut. Jeżeli naprawdę lubicie suszone śliwki, to na każdą warstwę powideł śliwkowych można położyć dodatkowo ok. 5 śliwek pokrojonych na kawałeczki.
- Do pozostałej w puszce części mleka skondensowanego dodać łyżkę śmietany i czekoladę. Wstawić puszkę do rondelka z wodą i podgrzać do rozpuszczenia składników.
- Posmarować wierzch ciepłego sernika i udekorować śliwkami suszonymi. Pozostawić do wystygnięcia.
wygląda OBŁĘDNIE!
OdpowiedzUsuńDwa w jednym - taka opcja jak najbardziej mi odpowiada! Sernik ze świątecznym akcentem w postaci piernika to genialny pomysł, nie tylko świetnie wygląda, ale i z pewnością równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia są po prostu genialne! Narobiłaś mi smaka zaraz po Swiętach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Edyta