Piernik to najstarsze znane ciasto, synonim
zdrowia i szczęścia. Występowało już dawno, dawno temu w czasach Jasia, Małgosi
i Złej Baby Jagi. Pamięta również wojny krzyżowe, kiedy to rycerze przywozili z
dalekich wypraw egzotyczne przyprawy, bez których nie byłoby mowy o piernikach.
Od wieków niezmiennie o wyjątkowości piernika stanowią trzy główne składniki:
mąka, miód i przyprawy korzenne. Unikatowe połączenie miodu i aromatycznych
przypraw tworzy smak na tyle niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym
innym.
Pierniczki z poniższego przepisu nie muszą
leżakować - nadają się do
natychmiastowej konsumpcji są miękkie zaraz po upieczeniu. Bez obaw można je również
przechowywać dłużej w metalowym pudełku.
Pierniczki
4 szklanki mąki
4 łyżki miodu
4 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
20 dag masła
2 jajka
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka sody
4 łyżki przyprawy do piernika
Miód podgrzać z masłem, mlekiem i przyprawą do piernika i gorącym
zalać mąkę. Ostudzić. Dodać resztę składników i wymieszać. Rozwałkować na
grubość 0,5-1 cm i wykrawać pierniczki.
Bliskości tych których kochasz , radości , szczęścia , zdrowia , smaków za którymi rok cały tęsknisz ...wszystkiego dobrego w ten Świąteczny czas dla Ciebie i Twoich bliskich
OdpowiedzUsuń- Ania