Wariacja na temat ciasta o wdzięcznej nazwie "makowa panienka". Zamiast kremu cytrynowego jak w oryginalnej wersji ciasto przykrywamy musem kawowym i warstwą polewy czekoladowej. Ponieważ spód zaraz po upieczeniu jest dosyć suchy, ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wtedy zarówno nasączenie sokiem z cytryny jak i przykrycie warstwą konfitury i musu powoduje, że ciasto na drugi dzień robi się pysznie wilgotne. Ciasto będzie jeszcze lepsze, jeżeli mak przygotujemy jak do makowca tzn. odpowiednio wcześniej zalejemy wrzątkiem, zostawimy do spęcznienia i po odsączeniu zmielimy dwukrotnie w maszynce.
Makowa panienka z musem kawowym
ciasto:
4 jajka
70 g cukru
50 g mielonych migdałów
50 g wiórków kokosowych
75 g suchego maku
szczypta soli
do nasączenia i przełożenia:
sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
pół słoika dżemu z czerwonej porzeczki, borówek lub żurawiny
- białka z solą ubić na prawie sztywną pianę. Następnie łyżką stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna. Dodać kolejno żółtka, nadal ubijając,
- suche składniki (mak, migdały, wiórki kokosowe) zmieszać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką,
- formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto,
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut,
- ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- po wystudzeniu, nasączyć ciasto sokiem wyciśniętym z cytryny i posmarować dżemem.
mus kawowy:
250 g mascarpone
400 ml śmietany kremowej 30%
dobrze schłodzonej w lodówce
3 pełne łyżki cukru pudru
1 łyżka suchej kawy
rozpuszczalnej lub 4 łyżki bardzo mocnego espresso
1 łyżka żelatyny
polewa:
100 ml śmietany kremowej
30%,
100 g gorzkiej czekolady
suszona żurawina do dekoracji wierzchu
- przygotować mus: żelatynę zalać w garnuszku lub rondelku dwoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić do spęcznienia na 2-3 minuty. Do spęczniałej żelatyny wlać espresso lub kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody i podgrzewać całość cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
- śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania, jak masa zgęstniej dodać po łyżce żelatynę rozpuszczoną w kawie, cały czas ubijając. gotowy mus kawowy wyłożyć na wierzch ciasta i odstawić do stężenia w chłodne miejsce lub do lodówki.
- w tym czasie przygotować polewę: śmietanę podgrzać w misce na parze razem z połamaną na kostki czekoladą, mieszać od czasu do czasu aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Wyłożyć na mus kawowy i odstawić do stężenia. Wierzch udekorować żurawiną i ciasto dobrze schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.