Ciasto miłości. Miłości do czekolady, bezy oraz kawy. Kto tego nie kocha nie zrozumie. Ciasto absolutnie rozpustne, ale takie ma być. Lepiej zjeść rzadziej i małą porcję, ale rozpieścić podniebienie, niż zmniejszać proporcje rozpustnych składników i czuć niedosyt smaku.
Brownie z kawową bezą
brownie:
4 jajka200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
100 g masła
100 g cukru
beza:
4 białka
szczypta soli
220 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka mocnego zimnego espresso
dodatkowo: do podania 1-2 łyżki zimnego espresso
- przygotować brownie: masło i czekoladę roztopić w rondelku, dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzone masło z czekoladą, wymieszać i wylać na spód formy do tarty lub tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15-20 minut.
- przygotować bezę: białka z solą ubić na prawie sztywną pianę,następnie łyżką stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę i ocet i ubijać jeszcze ok 1-2 min. Dodać espresso i wymieszać.
- bezę nałożyć na upieczone brownie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- przed podaniem każdą porcję polać odrobiną zimnego espresso.
To brownie wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki, dlatego nie powstydziłabym się mieć jego zdjęcie na ścianie! Pięknie!
OdpowiedzUsuńoooooo, zjadlabym! wyglada pieknie! Ale nie zrobie bo zjem cale :D
OdpowiedzUsuń