Pyszne, mięciutkie bułeczki z białej gryki i złocistego siemienia lnianego. Muszę przyznać, że najlepiej smakują ze świeżo zmielonych ziaren gryki i lnu, więc jeżeli macie czym zmielić ziarna to zachęcam do tego właśnie sposobu przygotowania. Bułki są oczywiście bezglutenowe i ze względu na swój skład bardzo zdrowe, ale są również niezwykle smaczne i wcale nie trzeba o tych dwóch pierwszych aspektach pamiętać przy ich jedzeniu.
Bułeczki gryczane z siemieniem lnianym
składniki:
200 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej tzw. białej
100 g zmielonego siemienia lnianego złocistego
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru nierafinowanego lub miodu
1 łyżeczka soli kamiennej
3 łyżki oliwy
400 ml letniej wody
czarnuszka lub sezam do posypania
- wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na 30 minut. Ciasto będzie dość rzadkie, ale o to właśnie chodzi. Jak postoi, to trochę zgęstnieje.
- ciasto ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki nabierać i nakładać w miarę równe porcje ciasta w odstępach. W zależności od wielkości porcji powinno wyjść 10-12 sztuk. Wierzch posypać czarnuszką lub sezamem. Odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika.
- piekarnik nagrzać do 200 stopni C bez termoobiegu i wstawić blachę z bułkami. Piec około 30 minut, aż lekko się zrumienią. Można podawać od razu - jeszcze ciepłe.
Wyglądają na cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuń